top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

Göğüs Nefesi mi Almalıyım?

  • Elinizi göğüs kafesinizin ortasına koyduğunuzda bedeninizin üst tarafı mı hareket ediyor?

  • Nefes alırken omuzlarınız yükseliyor mu?

  • Omuzlarınızda gerginlik hissediyor musunuz?

Bu sorulara “Evet” yanıtı verdiyseniz büyük bir ihtimalle göğüs nefesi alıyorsunuz demektir. Göğüs nefesi alanlar nefes alırken diyafram kası yerine sırt, boyun, çene gibi kaslarını kullanır. Bedenin üst kısmı sürekli kasılma halindedir. Karın kısmındaki kaslar ise gergindir. Erkekler stresle baş edebilmek, kadınlar ise ideal kiloya ulaşmak adına göğüs nefesine yönelirler.

Göğüs nefesi modeli olanların çoğunlukla yaşamları şöyledir;

Tam ve derin nefes almakta zorlanırlar. Yapmayı planladıkları işler için yeterli zamanları olmadığından şikâyet ederler. Bedenlerinin aşağı kısımlarında dolaşım rahat olmadığından sindirim fonksiyonları sekteye uğramış olabilir. Oksijen azlığı görülebilir. İleri dönemlerde “Hipervantilasyon (Bir sonraki yazımda hipervantilasyondan bahsedeceğimden şimdi bu konuyu detaylandırmıyorum)” semptomları görülebilir. Benzer semptomlar, nefese başlamadan önce bende de vardı. Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi iki transformal nefes seansı sonrasında ters nefes almayı düzeltmiştim. Ancak hala göğüs nefesi almaya devam ediyordum. Hızla nefes veriyor ve hemen yeni bir nefes almaya geçiyordum. Bu şekilde nefes almak bedenimdeki karbondioksit oranında değişime sebep oluyordu. Karbondioksit oranındaki değişim bedenimdeki alkalin oranını etkilemiş ve böbreğimde taş oluşmuştu. Sürekli olarak yapmış olduğun nefes çalışmaları sayesinde böbreğimdeki taş bir yıl içinde kendiliğinden yok oluverdi. Yıllık doktor kontrolüne gittiğimde doktorum, böbreğimde taşın yok olduğunu söylediğinde kendimle nasıl gurur duyduğumu size anlatamam.

Peki, bu göğüs nefes modeline veda etmek için neler yapılabilir?

Öncelikle dar kıyafetlerinize veda edin. Karnınızı germek yerine rahat ve gevşek bırakın. İlla düz bir karına sahip olmak istiyorsanız spor yapın. Diyaframınızı verimli kullanmanın yolunu bulun. Ve bir an evvel nefes uzmanına başvurun.

Her daim sevgi ve Işıkla

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page