top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

Nefes Farkındalığı Egzersizi I- Nefesle Bir Olma, Teslimiyet


(Bu yazıyı okumadan önce bir önceki “Diren! Gerçeğim” başlıklı yazıya göz atmanızı öneririm)

Nefes farkındalığı tekniği iki ana öğeden oluşur. Bunlardan biri sakinleşmek, diğeri ise derinliğine izlemektir. Sakinleşme aşamasında, zorlanabilir hatta dirençle karşılaşabilirsiniz. Uygulamaya devam ettikçe evrendeki diğer her şey gibi bu durum da değişecektir. Direnci kırmanın en iyi yolu bir önceki yazımda bahsetmiş olduğum gibi güçlü bir niyetin olmasıdır. Bu tekniği ilk uygulamaya başladığımda maalesef güçlü bir niyetim yoktu. Uygulaması çok basit olduğu için etkili olabileceği konusunda şüphelerim vardı. Bu yüzden de sürekli uygulama konusunda tembellik yapıyordum. 2010 yılında bir gün, ne oldu bilmiyorum “Nefes farkındalığı” tekniğini sürekli olarak uygulamaya başladım. “Nefes Farkındalığı” tekniği için kısaca şunları söyleyebilirim ki; “Yaşanılan acı, üzüntü ve korkuların kaynağı yanlış algılardır. Yanlış algıların kaynağına derin bir şekilde bakma becerisini ise tek başına yapacağınız “ Nefes Farkındalığı” tekniği kazandıracaktır. “ Şimdi gelelim “Nefes Farkındalığı” tekniğinin ilk dört egzersizine;

İlk 4 egzersiz nefesle bir olmayı, düşünceleri, hayal ve fikirlerin bırakılmasını yani teslim olmayı sağlayacaktır. Kendinize yirmi dakika boyunca sakin ve sessizce oturabileceğiniz bir yer belirleyin. Saatinizi 20 dakikaya ayarladıktan sonra burnunuzdan nefes alıp vermeye başlayın. Nefesinizin bedeninizde nerede olduğuna bakın. Nefesinizi bedeninizde fark etmeye başladığınızda şimdiki zamana adım atmış olursunuz. Bakın bakalım nefesiniz nerede? Karnınıza doğru mu hareket ediyor? Yoksa burnunuzun içine doğru giren serin havayı mı fark ediyorsunuz. Nefesinizin kısa mı, uzun mu? Sığ mı, derin mi? Nefesinizin nasıl olduğunu fark ettikten sonra; içinizden

  • Nefes alırken; “Nefes Alıyorum”, Nefes verirken “ Nefes veriyorum” ya da Nefes alırken “Nefes aldığımı biliyorum” Nefes Verirken, Nefes verdiğimi biliyorum” diyerek nefes alıp vermeye devam edin. Sonra ikinci egzersize geçin.

  • Nefes alırken;” uzun nefes alıyorum”, Nefes verirken “uzun nefes veriyorum” ya da Nefes alırken “kısa nefes alıyorum”, Nefes Verirken” kısa nefes veriyorum” ya da Nefes Alırken “hızlı nefes alıyorum”, Nefes verirken ” hızlı nefes veriyorum” diyerek (içinizden) nefesinizi takip edin.

Nefesiniz dışında farklı bir düşüncede olduğunuzu fark ettiğinizde başlangıçta yapmış olduğunuz gibi dikkatinizi nefesinizin kısa ya da uzun olup olmadığına verin. Nefes alışınız kısa ise onu illa uzun yapmaya gerek yoktur. Bırakın kısa olsun. Sadece kısa ya da uzun olup olmadığını fark etmek önemlidir. Nefes fiziksel bir oluşumdur. Yüzde yüz nefese odaklandığınızda düşünceler de yok olacaktır. Düşünceler olmaksızın kendimizle baş başa kaldığımızda huzur, rahatlama da orada olacaktır. Hatta bu çalışmayı günlük aktivitelerinize de dahil edebilirsiniz. Örneğin, elinizde su dolu bir bardak var diyelim.

“Nefes alıyorum ellerim bir bardak sıcak su taşıyor, Nefes veriyorum ellerim bir bardak sıcak su taşıyor” ya da “Nefes alıyorum, oturuyorum, Nefes veriyorum oturuyorum”

Bu uygulama başlangıçta size komik ya da saçma gelebilir. Zihin, bu egzersizi yapmanızı engelleyecek bir düşünceyi, fikri ortaya koyacak ve de tabii ki bedeniniz direnç gösterecektir. Bunun sebebi geçmişte geçirdiğiniz üzüntü ve travmaların, bedeninizde negatif enerji olarak var olmasıdır. Ve bu enerji sizi farklı bir şey yapmaktan alıkoymak için elinden geleni yapacaktır. İlk iki egzersizi tamamladıktan sonra 3 ve 4.ncü egzersizi de aynı şekilde yapın.

  • Nefes alıyorum bedenimin farkındayım, Nefes veriyorum bedenimin farkındayım

  • Nefes alıyorum bedenimi rahatlıyorum, nefes veriyorum nefesimi rahatlatıyorum

Bu son iki egzersizle nefes farkındalığı ile birlikte beden farkındalığı da gelecektir. Beden farkındalığı, bedenin rahatlaması ile başlar. Bedenin rahatlaması, zihnin rahatlaması anlamına gelir. Ve böylece zihin, beden birliği gerçekleşmiş olur. Nefesin, zihin ve bedeni nasıl etkilediğini fark etmek önemlidir. Zihin ve nefes pratik yaptıkça bir olurlar. Nefes farkındalığını günlük hayatımıza aldığımızda bizi sıkıntıya sokan, rahatsız eden düşünceler akıntısından kurtulmuş oluruz. Bu yüzden nefes farkındalığını günlük yaşantımıza alacağımız en güzel şeydir. Nefes almak; uyanmak, doğal olanı mutlak gerçeğe daha derin ve uzun bakma, görme halidir. Yürürken bile farkındalık çalışabilirsiniz. Adım atarken nefes alır diğer adımınızda ise nefesinizi verebilirsiniz. Bu şekilde zihniniz bedeniniz bir olmuş olur. Nasıl, bu ilk dört egzersizi bir hafta boyunca sürekli yapabilecek gibi misiniz?

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Kaynak: Budist hoca “Thich Nhat Hanh ‘ın “ Kalbin Uyanışı “ isimli kitabı

.

77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page