top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

Meditasyon Nasıl Yapılır?


Belki de hayattaki tek amacımız tüm yaşamı meditasyon yapıyormuş geçirmek olmalı. Bazen bir şey yapmaya niyetleniriz. Aradan üç, dört ay geçer bir de bakmışız yapmayı istediğimiz şey ile ilgili ilerleme kaydetmemişiz. Ya da” hep benim başıma geliyor” dediğimiz şeyin neden bizim başımıza geldiğini anlayamayız. İşte bu ve buna benzer örnekler de ilerleme gösterdiğinizde her anı meditasyon yapıyormuş gibi yaşıyorsunuz demektir.

Şimdi gelelim şu meditasyon denilen şeyi nasıl yapabileceğimize; Öncelikle her sabah ve/veya akşam kendinize 5 ya da 10 dakikalık randevu vermekle başlayın. Bu da bir hafta boyunca kendinizle 35-70 dakika birlikte olacaksınız anlamına gelir. Buna hazırsanız, her şey tamam demektir.

İşte size birkaç değişik meditasyon yöntemi; Aşağıda yazdığım yöntemlerin hepsi de güçlüdür. Ama önemli olan sizinkinin hangisi olduğudur. Meditasyon çalışmalarımda tüm bu teknikleri aynı anda denetirim. Ve hangisi kolay ve yakın geliyor ise onu uygulamalarını isterim. Hadi deneyin, bakın bakalım sizinkisi hangisi olacak?

Meditasyon yaparken sessiz bir yerde olmanız önemlidir. Yerde yada sandalye üzerinde rahat edebileceğiniz bir pozisyonda sırtınız dik bir şekilde oturun. Gözleriniz açık ya da kapalı olabilir.Yavaşça dikkatinizi tüm görüntülerden ve seslerden uzaklaştırın ve düşüncelerinizi gözlemleyin. Düşüncelerinizi durdurmaya çalışmayın; gözlemci olun; yargılamadan ve düşüncelerinizle birlikte sürüklenmeden, düşüncelerinizi yalnızca izleyin.

Düşünceleri izleme dışındaki diğer bir meditasyon yöntemi, ise nefesi izlemektir. Ben çoğunlukla bu yöntemi uygularım. Nefesimingeliş ve gidişini izlerim. Burada önemli olan nefes alma işleminde yer almadan sadece nefesi izlemektir. Bakın bakalım; nefes aldığınızda en çok dışarıdan aldığınız havanın burnunuzdan girişini mi yoksanefesinkarnınızdaki hareketini mifark ediyorsunuz.Nefesinizinerede fark ettiyseniz orada kalın ve nefesinizingeliş gidişini izleyin. Ben bu tekniği uygularken bazen kendimi herhangi bir düşüncedeyken yakalarım. Bu yakalama anı çok özeldir. Çünkü bu özel an bana tekrar nefese dönme fırsatını sunar.

Nefes alıp vermeyi izlemek dışında nefes alış verişi sayma yöntemini de kullanılabilirsiniz. Bu yöntemde nefes alış veriş birden başlayarak sayılır. Aynı şekilde kendinizi düşüncedeyken yakalarsanız birden başlayarak tekrar nefesinizi saymaya başlayın.

Diğer bir yöntemde, zihni sakinleştirmek için mantra kullanmaktır. Sürekli mantrayı söylediğinizde düşüncelerinizin hızı azalacaktır. Ve kendinizi daha huzurlu hissetmeye başlayacaksınız. O düşüncenin farkındalığı içinde mümkün olduğunca uzun kalın. Zihninize gelen, dikkatinizi dağıtabilecek diğer düşünce veya anılarla mücadele etmeyin. Onların geçip gitmesini izleyin ve kendinize geri dönün ve "Ben huzurlu bir varlığım" deyin. ( mantrayı konusunda biraz daha detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz “sesin şifa gücü”isimli yazımı okuyabilirsiniz)

Düzenli ve sürekli yapıldığı zaman meditasyonun tam olarak faydasını görürsünüz. Sürekliğin dozajı ise bir iki ay değil hayat boyu olmalıdır.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page