top of page
Ara
Sibel KAVUNOGLU.

Sağlık ve Nefes IV ( Yaşamda Darlığı Yenmek)


Akciğerler de nefes alma kapasitemizi temsil eder. Kişinin nefes darlığı var ise bu hayatına da yansır. Yaşamda darlık, kendini her türlü yeni deneyime kapamak anlamına gelir. “Bu benim başıma gelmesin”, “ artık kavga etmemeliyim”, “ öfkemi ifade etmemeliyim”, “ sevincimi, “mutluluğumu belli etmemeliyim.”,” şimdilik bunu yapmayayım”, şeklindeki kurallar yumağı içinde hayatımızı sürdürürüz. Sağlık ve Nefes serisine akciğer hastalıklarından biri olan KOAH rahatsızlığı ile devam etmek istiyorum.

***-KOAH, Kronik Obstrüktif Akçiğer Hastalığı’dır. Halk dilinde "kronik bronşit", "müzmin bronşit" gibi adlarla bilinen KOAH, akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile nitelenen bir hastalıktır. Bu hastalığın en önemli özelliği, akciğerlere giren ve çıkan havayı, soluk darlığına neden olacak kadar kısıtlayabilmesidir. Dünya genelinde ölüm nedenleri arasında altıncı sırada yer alan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın artış oranı % 163 gibi yüksek bir sayıdır.-***

İki buçuk günlük Nefesini Yeniden Kazan çalışmasına KOAH rahatsızlığı olan bir bayan katılmıştı. Nefes çalışmalarının akciğerlere iyi geldiğini biliyordum. Fakat o güne kadar canlı bir deneyimim olmamıştı. Sevim Hanım, uzun soluklu nefes programı sonrasında KOAH rahatsızlığının olumsuz etkilerinde azalma olmuştu. Geceleri rahat uyuyamayan Sevim Hanım artık gece uykusundan uyanmadan düz bir yastıkta uyumaya başlamıştı. Ve bu aşamaya sadece 6 nefes seansı sonrasında gelmişti.

Yurt dışında yapılan araştırmalar da nefes çalışmalarının KOAH’in zorlayıcı etkilerini azalttığını göstermektedir. Kısaca diyebilirim ki; Nefes egzersizleri daha fazla oksijenin bedene alınmasını ve güç sarf etmeden rahatça nefes alımını sağlayarak solunum sistemindeki zorlanmayı önlemektedir. Solunum sistemi zorlanmayınca da alınan her nefes daha verimli hale gelmektedir.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

*** Koah Hastalığı ile ilgil teknik bilgiler http://tr.wikipedia.org kaynak olarak kullanılmıştır.

Önemli: Fiziksel rahatsızlığı olan kişiler tabii ki öncelikle doktorlarına başvurmalılar.

açıklamaktadır.


26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page