top of page
Ara
Sibel KAVUNOGLU.

Bir Başkasının Ayakkabısını Giymek


Bir başkasını ayakkabısı giymek deyimi, başkası hakkında yorum yapmadan kendimizi onun yerine koymak anlamına gelir. İnsanlarla olan ilişkilerimizde genellikle empati kurmak yerine fikir yürütmeyi seçeriz. Mesela, etrafı neden kirlettikleri, neden çalışmadıkları, neden saygılı olmadıkları hakkında negatif yorumlar yaparız. Prensiplerimize aykırı bir durum olduğunda da negatif geri bildirimde bulunuruz. Bazen bizimle aynı fikirde olmazlar. O zaman manipüle eder, güç gösterisinde bulunuruz. Dünya nüfusunun 7,3 milyar olduğunu düşünürsek aynı fikirde ve tarzda insanı bulmak çok kolay olmayacaktır. Zor olanı istemek mutluluk getirmez. Aksine karmaşa getirir. İnsanlarla birlikte yaşamaya devam ettiğimiz sürece arada bir de olsa onların ayakkabılarını giymeyi gündemimize almakta fayda vardır. Aranızda bir başkasının ayakkabısını giymeyi denemek isteyenler varsa aşağıdaki çalışmayı deneyebilir.

Tanıdığınız bir insanı hayal edin. Bu insan sizi rahatsız eden bir insan olsun. Her defasında neler yaptığını ya da neler söylediğini en ince detayları ile hatırlayın. Bilgiler iyice netleştiğinde, kendinizi onun yerine koymaya başlayın. Ve şu soruları sorun:

- Bunu yaparken nasıl hissediyorum?

- O anda neler düşünüyorum? Aklımdan neler geçiyor?

Bu çalışma yaparken önemli olan o kişinin tarzı ile ilgili düşünceleriniz ile kendi hikayenizi bir kenara bırakmış olmanızdır. Maximum beş dakika boyunca kendi karakterinizi ve prensiplerinizi tamamen bir kenara bırakarak o hareketi yaparken ya da o sözleri söylerken onu neyin motive ettiğini yani davranışının gerisindeki sebebi bulursunuz.

Sonra öngörülerinizi bir kâğıda yazın. Bitirdikten sonra yazdıklarınızı okuyun. Hem yazarken ve hem de okurken neler hissettiğinize bakın. Ve aşağıdaki soruları yanıtlayın.

- O insan hakkındaki düşüncelerinizde değişme oldu mu? Onun hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bu çalışmanın ikinci bölümü biraz zorlayıcı olabilir. O insana yardımı olacak kalpten bir şey yapmayı planlayın ve onu uygulamaya koyun. Kendi kendinize kaldığınızda ise şu soruları yanıtlayın.

- Yaptığınız şeyin üzerinizdeki etkisi ne oldu?

- Yaptığınız şey, o insanda nasıl bir etki bırakmış olabilir?

Çalışmayı tamamladıktan sonra kendinize şu soruyu sorun.

- Aynı çalışmayı bir başkası için yapmak istiyor muyum?

Bu çalışmayı birden fazla kişi için yaptığınızda hoşgörü biriktirmeye başlarsınız. Hoş görü, diğerlerini anlamaya başladığımızda ortaya çıkar. Belli bir seviyeye geldiğinde zihin bu halin sürekli olmasını isteyecek, daha büyük adımlar atmanız için yeni fikirler üretecektir.

Her Daim Sevgi ve Işıkla


119 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page