top of page
Ara
  • Sibel Kavunoglu

Neden İnsanlar Mutsuz Oluyor?


Şu sıralar arkadaşlarımla birlikte Hindistan’dayız. Jaipur’dan Delhi’ye uçakla giderken Sevgili Sinem, havayolu şirketinin çıkarmış olduğu dergide güzel bir yazı gösterdi. Yazı içeriğinde Sandhuru isimli bir yogi ile yapılan kısa bir söyleşi vardı. Sandguru,“Neden insanlar mutsuz?” sorusuna özetle şöyle yanıtlamıştı. “İnsanlar mutsuzlar. Çünkü kendi hayatlarına sahip çıkmıyorlar. Acı, keyif, neşe, üzüntü vb. gibi deneyimlerin hepsi içimizde gerçekleşir. Bu durumu göz ardı ederek neşeyi dışarıda aradığımızda ise mutsuz oluruz. Neşe, başarılması gereken bir oluşum olarak görülmez”

Bence bu çok doğru. Neşeyi, başarılması gereken hedefler arasına koymuyoruz. Bir şeylere sahip olduğumuzda ya da bir şeyler yaptığımızda neşeyi elde edeceğimize inanıyoruz. İstediklerimiz gerçekleştiğinde ise neşeyi tam olarak hissedemiyoruz. Ve bu durum döngüler halinde devam edip duruyor. Bir türlü neşeyi başaramıyoruz. Şimdi şöyle bir düşünün, neşeyi başarı kriteri olarak belirlediğinizde hayatınız nasıl olurdu?.

Bir süreliğine neşeyi başarmayı, para biriktirmek gibi düşünün. Bankadaki paranızı arttırmak istediğinizde ne yaparsınız? Piyasada getirisi fazla olan yatırım araçlarından birisini seçer, o yılki harcamalarınızı azaltır. Para biriktirmek için ne gerekiyorsa yaparsınız. Aynı şekilde neşeyi başarmayı, para biriktirmek şeklinde düşündüğünüzde ise, önünüzdeki seçenekler farklılaşacaktır. Örneğin, neşeyi başarabilmek için başkalarını yargılamayı bırakır, kendinizi mutlu hissetmeyeceğiniz aktivitelere “hayır” demeye başlar, evrene daha faydalı hareketlerde bulunarak neşeyi arttıracak aktivitelere yönelirsiniz. Arada bir dünyasal zevklere kendimizi kaptırıp bir eve sahip olmak istediğinizde ise kendinize“ Bu eve sahip olduğumda neşeme ne kadar neşe katabilir “sorusunu yönelterek, “Bir ev hiç bir zaman beni neşeli yapmaz” yanıtını alabilirsiniz.

Neşeyi başarmanıza yarayacak başka bir yol da geçen yazımda bahsettiğim sekiz dünyevi döngüye savaş açmak olabilir. Sekiz dünyevi döngüleri, övgü/eleştiri, kazanç/kayıp, zevk/acı, ün sahibi olma /gözden düşme gibi ikili gruplar halinde dolaşırlar. Ün sahibi olmaya, kazanca, zevke, övgüye odaklanarak neşeyi başaran kimse olmamıştır. Neşeyi ancak bu döngülerden uzak kalarak başarabiliriz.

Sanırım artık “2016 yılında Mutlaka Yapılacaklar” listenize neşeyi başarmayı da eklemeyi unutmazsınız...

Her Daim Sevgi ve Işıkla


27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page