top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

Diyafram Kası Hakkında Ne Biliyorsun?


Nefes alp vermekle ilgili en önemli konu, nefes alıp verirken doğru kasların kullanılmasıdır. Kendi deneyimlerime bakarak söyleyebilirim ki nefes alıp verirken bel ve sırt kaslarını, boyun ve göğsünü hatta popo kaslarını kullananlar dahi olabiliyor. Sizin de bildiğiniz gibi nefes alıp verirken kullanılması gereken kas, Diyafram kasıdır.

Nefes alıp verirken, diyafram kası dışındaki kaslardan yardım alırsanız, solunum sisteminizi kapatırsınız. Diyafram yerine göğüs kaslarınızı kullandığınızda diyaframın bulunduğu bölge sertleşir. Bu da fiziksel ve duygusal anlamda gerginliğe sebep olur.

Diyaframınızı kullanarak nefes aldığınızda, bedende nefes alma işlevi için daha fazla alan yaratılmış olur. Geçmiş travmalar sebebiyle enerjisel olarak kapalı olan bölgelerdeki enerjiler tekrardan düzenlenir. Solunum sisteminin kapalı olan bölgeleri açılır. Solunum sisteminin açılmasıyla solunum kaynaklı rahatsızlıklarda gözle görünür iyileşmeler görülür.

Diyafram kası dışında bedenimizde iki farklı diyafram kası daha bulunur. Bunlardan biri pelvik diğeri de vokal diyafram kaslarıdır. Tam bir nefes için bu iki diyaframında, nefese dâhil edilmesi önemlidir.

Vokal diyafram kası boğaz, pelvik diyafram kası ise bedenin pelvik bölümündedir. Diyaframla birlikte bu iki diyafram kası, bedende birbirine paralel olarak yatay konumda yerleşmişlerdir. Pelvik diyafram, bedenin aşağı konumundaki organların beden içindeki duruşunu destekleyerek kolayca işlevlerini gerçekleştirmelerini sağlar. Vokal diyafram ise sesin çıkartılmasında rol oynar. Nefes alışveriş derinleştiği ölçüde çıkarılan seste derinleşip güzelleşecektir. Bu üç diyafram kasını birbirine açılan kapılar olarak düşünebiliriz. Bir kapı açıldığında diğer kapılar da hareket etmeye başlar.

Karın kısmı çok sıkı olanların pelvik diyafram kası, kısa ve büzülmüş bir konumdadır. Böyle bir durumda derin nefes alma söz konusu olamaz. Bu da kişinin hayatındaki endişenin varlığını gösterir. Ana diyafram kası, nefes alırken aşağıya doğru olan hareketini tamamlayamayınca vokal diyafram tüm görevi üstlenir ki bu da bir çatal ile çukur kazmaya benzer. Nefes almak çok yorucu hale gelir. Nefes tamamlanamadığı sürece beden, ihtiyacı olan nefesi alabilmek için nefes verişini tamamlamadan hızla bir sonraki nefese yönelir. İşte o zaman imkânsız olan bir gerçekleştirilmeye çalıştırılır. Doğru olan nefes verişi kısaltıp bir sonraki nefese koşmak yerine ilk nefesi derinleştirmeye odaklanmaktır.

Yanlış yaptığınızı farkında olmadığımız sürece kendinizi sürekli çabalayan bir nefes alıp verme modeli içinde bulursunuz.

Artık gerçekleri öğrendiniz. Mutlu ve huzurlu bir hayat için fiziksel anlamda doğru nefes almayı önceliğiniz hale getirmek sizin elinizde….


Her Daim Sevgi Işıkla

Nefestr.com

Sibel KAVUNOGLU.


(*) Diyafram kasları ile ilgili teknik bilgi Donna Farhi’nın “ Breathing Book” kitabından alınmıştır

163 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page