top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

Öz şefkat ve sonbahar..


Ve Sonbahar geldi.


Bazılarımız sıcak yaz günlerinin bitmesine, yaprakların sararım solmasına, havaların soğumasına üzülüyor. Bazılarımız ise nihayet Sonbahar geldi diyor.


Mevsimlik farklılıklar, ruh halimiz için de geçerlidir. Her anımızda pozitif olsaydık ve her zaman hoş düşünceler ve duygular içinde olsaydık, hayatın derinliğini ve anlamını büyük ölçüde fark edemeyecektik. Kusurlu olmanın ötesine geçememe bağımlılığın son vermeliyiz. Bu bağımlılık, insanı ya depresyona ya da kusurlu gelişme potansiyelini kullanmaya iter. Hangisini seçeceğiniz ise tamamen o anki ruh halimize bağlıdır. Gerçek şu ki, kusurlu olduğumuzu düşündüğümüz an depresyonun yanı başında gelişme potansiyeli de yer alır.


Gelişme potansiyelinin farkında olmamak eylemsizlik, eylemsizlik motivasyonsuzluk, motivasyonsuzluk ise amaçsız bir yaşama götürür. Bu anlamda, değişim sürecinin sağlıklı olabilmesi için kendimize nazik ve şefkatli olmak çok önemlidir. Kendimize nazik ve şefkatle yaklaştığımızda değişimleri kabul etmek kolaylaşır.


Başımıza iyi şeyler de gelebilir, kötü şeyler de.. Her şey yolundayken daha iyi olmak, daha başarılı olmak, pozitifte kalmak için elimizden geleni yaparız. İşler istediğimiz gibi gitmediğinde kendimize karşı acımasız davranırız. Halbuki olan olmuştur. Olanı hiç kimsenin değiştirme gücü yoktur. Bu tür anlarda kendimize karşı şefkat göstermek en akıllıca eylemdir. Kendimize karşı şefkat göstermek değişimi kabul ettiğimizin bir göstergesidir.


Kaos anlarında, kendimizi sakinleştirecek araçlara ihtiyacımız var. Kendimizi sakinleştiremedikçe birbiri ardına gelen acımasız düşünceler, sadece başarısız geçen o konuyla ilgili değil, henüz gerçekleşmemiş benzer olaylar için de kendimizi suçlamamıza neden olacaktır.


Bu tür anlarda kendi kendimize aşağıdaki şekilde telkinlerde bulunabiliriz.


- Evet istediğim gibi gitmedi. Şu an olanları değiştiremem, her şey an ve an değişir, hiçbir şey kalıcı değil.

- Kendim için mutlu olmayı diliyorum,

- Kendim için sükûnet dolu anlar diliyorum,

- Kendimi olduğum gibi kabul edebilmeyi diliyorum,

- Hayatta bu tarz anlarım olduğu gibi mutlu anlarım da olacak


Böylesi güzel dilekler dilemenin amacı güzel duygular hissetmekten ziyade sakinleşmek, kendi üzüntümüze ortak olmakla ilgilidir. Bu tıpkı bir keşişin dediği gibi:


"İyiliğin güneşi acı çekmenin gözyaşlarıyla buluştuğunda, şefkat gökkuşağı ortaya çıkar."

Kendinizi sıkıntılı hissettiğinizde, sevgi dolu şefkatin bu versiyonunu uygulamak size daha gerçekçi gelebilir.

Sevgi dolu nezaket ve öz-şefkat, kalbinizin tüm mevsimlerine açılmanıza yardımcı olabilir.


Her Daim Sevgi ve Işıkla


45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page