top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

İçerideki Canavarla Arkadaş Olmak



Gün içinde öfkelendiniz mi?

Yatmadan önce o anı hatırlayın ve öfkenin yükselmesine izin verin ve öfke hissini hissedin.

Öfke hissini hissederken geri plandaki bakış açısı ‘’ Şu an her ne duygu hissediyorsam geçmişteki bir travmadan dolayı ‘’evet’’ seni anlıyorum’’ şeklinde olmalıdır. Öfkeyle birlikte olma hali, ‘’EVET, ben içerideki canavarla birlikte olmaya hazırım ‘’halidir. Yükselen öfke hissiyle kalpten birlikte olmak çok önemlidir. Bu birliktelikte mutlaka zihin de olmalıdır. Zihnin orada olması, öfke hissiyle yorum yapmadan, fikir yürütmeden, çözümlemeden birlikte olmak anlamına gelir. Bu güçlü acıyı hissederken birazcık da olsa rahatlayabilirsek dönüşüm kendiliğinden gelir.


Çözümlenmeyi gerçekleştiren ‘’canavarla birlikte kalmaya istekliyim, seninle birlikte acı ve ıstırap çekmeye hazırım’’ şeklinde düşüncedir. Tam aksi, ‘’Aaa seni anlıyorum işte böyle oldu, şu oldu o yüzden böylesin şeklinde olmamalı ya da bu doğru yol değil, çok saçma ya da şimdi bu duyguyu tamir edeceğim’’ şeklindeki düşünce silsilesi işimize yaramaz. Ne olursa olsun yükselen duygu bastırılmamalı, görmemezlikten gelinmemelidir.

Zihinsel olarak sorunu anlamak bir şeye yaramaz. Duyguyu kalpten değiştirmeden hissettiğimizde gerçek dönüşüm ortaya çıkar. Bu şekilde olmadığında zihin '' bu içerideki canavar kötü bir şey demek ki’’ der ve bu histen uzaklaşır, bunun için de o duyguyu bastırarak ya da yokmuş gibi davranarak duygunun üzerine bir örtü serer.

Kötü bir koku gibi düşünün, kaçmak yerine evet kokuyu almaya hazırım ve kokuyu alabildiğim için minnettarım bakış açısı en doğru alandır. Yaşamın kendisi her zaman mükemmel değil ki, mükemmel olmayan bir şeyi neden oldurmaya çalışıyoruz.

İçerideki canavar çok çeşitlidir. Çaresizlik, üzüntü, korku, öfke vb gibi. Tüm bunları normal zamanda zihinsel olarak çözüyoruz. ‘’evet tamam okey, anladım’’ diyoruz. Okey olmak mutlu olmak anlamına gelmez. Zorlu anlara okey diyebiliriz. Okey olma temel bir duygudur. Okey olmak mutlu olmak için yeterli değildir.

İçerideki canavarları dönüştürmek için onlarla birlikte olmak gerekir. Canalarları değiştirip dönüştürdüğümüzde gerginlik azalır ve onunla arkadaş oluruz. Arkadaş olduğumuzda, o hala canavardır. Fakat onun olduğu gibi olmasına izin veririz.

Duygularla ilgilenmek demek onunla birlikte olmaktır, tek başına zekâ yeterli olmaz. Bu yüzden aşağıdaki cümleyi söyleyebilir misiniz?

‘’İçerideki Canavarı keşfetmekten mutluyum’’


Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel Kavunoğlu


Kaynak: Tsoknyi rinpoche


89 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page