top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

Herkes Mutluluk Peşinde


‘’Herkes mutluluk peşinde’’ denir.

Sizce burada bahsedilen mutluluk ne anlama geliyor?

Zihin, mutluluk seviyesine iki yoldan ulaşabiliyor.

İlki keyif mertebesinde olandır. Örneğin, aç olduğunuzda, yemek yemek keyif verir. Sıcak hissettiğinizde gölgeye geçmek keyif verir. Bu seviyedeki mutlulukta, birtakım şartlar gerçekleştiğinde bir anda keyif almaya başlarsınız. Bu seviyedeki mutluluğa Hedonik mutluluk denir. Bu seviyedeki mutluluk kalıcı değildir.

İkinci seviyedeki mutluluk zihinsel seviyedir. Gerçek mutluluk bu seviyededir. Bu seviyedeki mutluluk, niyetinizle bağlantısı vardır.

İlk seviyede keyif alma konusu geciktiğinde ya da beklentiniz karşılanmadığında en ufak bir problemi dahi gereğinden fazla büyütme eğiliminde olursunuz. Örneğin bir sunum yapacaksınız diyelim, sunumuzla ilgili beklentiniz yüksekse, stres seviyeniz yükselir. Bunun tam tersi sunumunuzun güzelliğinden ziyade diğerlerine sağlayacağınız fayda öne çıkıyorsa stres seviyeniz ilk örneğe göre daha düşük olur.

Hayatımda daha az stres olsun diyorsanız bunun yolu, şefkat seviyenizi yükseltmekten geçiyor. Şefkatin, duygusal içeriği olsa da, şefkat zihnin bir seviyesidir. Duygular kalıcı değildir. Şefkat kalıcıdır. İkinci seviye mutlulukla bağlantıya geçmek için ise yapılacak tek şey, şefkat kasınızı geliştirmektir. Bu anlamda mutlulukla şefkatin birbiriyle bağlantısı çok fazladır. Aynı şekilde neşe ve coşkuya da ulaşmak istiyorsanız, şefkati geliştirmekle başlamalısınız.

Şefkati geliştirmek için ise şefkati seçmelisiniz. Diyelim ki, hayatınızdaki birtakım insanlara kızıyorsunuz. Kızmanızın sebebi otoritenizin sarsılması mıydı? Bunu bana nasıl yapabildi mi? Düşüncesi miydi?

Bu tarz durumlarda bir şeyi gözden kaçırırsınız. Şu an olduğunuz insan, otoritenizin sarsılmasından etkilenir mi? Şu an olduğunuz insan düşüncelerinizle kendi kendinize stres yaratmadığınız sürece ya da kendinize acımasızca davranmadığınız sürece hiçbir şeyden etkilenmez. Birtakım insanların size karşı yaptıkları haksızlıklar, şu an olduğunuz kişinin kalitesini değiştirmez, belki sadece üzebilir. Olduğunuz kişi siz; zaten ona sahipsiniz.

İşte bu anlamda şefkat bir seçimdir.

Şefkati geliştirmek için size bir ipucu! Yapılan bir araştırma sonrasında, kendinize karşı şefkat gösterdiğinizde diğer insanların size karşı gösterdiği şefkatten daha fazla faydalandığınız ortaya çıkmış.

Dolayısıyla ne yapmak lazım. Kendimize ve özellikle şefkate karşı olan bakış açımızı değiştirmeliyiz. Şefkatin bir seçim olduğunu ve doğal olarak her insan da var olduğunu unutmamalıyız.


İkinci seviye olan gerçek mutluluk için ise niyetinizi şefkat olarak revize etmekle başlayabilirsiniz.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel Kavunoğlu



25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page