top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

İyiliğin Peşinde

Güncelleme tarihi: 4 Kas 2020



İyiliğin gücünü çoğunlukla göz ardı ediyoruz. İyiliği sadece masallarda var olan bir kavram olarak görüyoruz. Sizce herkes tarafından bilinen böyle bir konu neden göz ardı ediliyor?

İçimizde öyle bir güç var ki, iyiliği göz ardı etmemize sebep oluyor. Bu gücün ismi de direnç. Direnci, en iyi elektrik–elektronik devrelerindeki direncin nasıl çalıştığına bakarak anlayabiliriz. Direnç, elektronik devrelerde akımı sınırlayan ve gerilimi bölen, iki uçlu bir elemandır. Direnci, elektrik akımına gösterilen zorluk olarak da tanımlayabiliriz. Direncin görevleri arasında akımı sınırlamak, gerilimi düşürmek, devrenin yükünü ve akımını ayarlamak yer alır. Direncin iki önemli parametresi vardır. Bunlardan biri, akıma karşı gösterilen zorluk (omik değeri) diğeri ise direncin gücüdür. Direncin akıma karşı gösterdiği zorluk arttıkça dirençten geçen akım da azalır.  Buna karşılık direncin uçlarındaki gerilim artar. Ve bu şekilde direncin içinden geçen akım ısınır. Direncin gücü ne kadar fazlaysa dayanabileceği ısı miktarı da o kadar fazla olacaktır.

İçimizde var olan direnç, tıpkı elektrik devrelerindeki gibi sürekli hayatımızın içindedir. Negatif bir güç gibi görünse de içerisinde pozitiflik de vardır. Örneğin, fazla yük almamızı önler. Sağlığımıza iyi gelmeyecek alışkanlıklara yöneldiğimizde, onlardan uzaklaştırmak için rahatsızlık hissi verir. Aynı anda yüzlerce konuya direnç gösterdikçe ısı miktarı artar. Artık iyilik de dahil olmak üzere karşımıza çıkan her şeye direnç göstermeye başlarız. Ve böylece yavaş yavaş iyilikten uzaklaşırız. Bu uzaklaşma öyle derinden ince ince gerçekleşir ki nasıl dünyanın kendi etrafındaki dönüşünü fark edemiyorsak iyiliğin uzaklaştığını da fark edemeyiz. İyilik birçok şeyde işimize yaradığını düşünürsek iyiliğin faydalarını anlamak çok önemlidir.

İyiliğin gözünden iyilik tanımına baktığımızda iyilik kişiden kişiye değişmez, cinsiyete bağlı değildir, kişinin sahip olduklarına göre çeşitlilik göstermez, iyilik hayvanlar da dahil olmak üzere herkes ama herkes için aynıdır. Hayvanlar da dahil olmak üzere herkesin içinde iyilik vardır.

İzmir’de depremin olduğu yerde bulunmasak dahi, oradakilerin acısını kalbimizde hissedebildik mi? Evet. Hem de hiç direnç göstermeden! İşte iyilik böyle bir şeydir.

Bir şeylere direnç göstermek konusunda kendinizi ne kadar haklı hissederseniz hissedin aşırıya kaçtığınızda, iyilikler dahil her türlü şeye direnç gösterirsiniz. Direncin gücü abartıldığında zihninizin muhakeme etme özelliği kullanılamaz hale gelir. Direncin gücünü dengelemek için elektrik devrelerinde olduğu gibi bir iletkene ihtiyaç vardır. İnsan doğasındaki bu iletken açık bir zihin ve açık bir kalptir.

İyilikle ilgili gerçeği olduğu gibi görmek için çok çaba harcamak mı gerekiyor? Evet gerekiyor.. Değer mi?

Kesinlikle değer…


Her Daim Sevgi ve Işıkla


35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page