top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

Yeni Yıl Hedefleri Hazır mı?


Her yeni yıl gelmeden önce hedef listesi hazırlarım. Hedef listesi yapmaya ilk başladığımda hedef listesindeki hedef sayısı 150 adetti. Şimdilerde ise bu sayı 5-6'ya düştü. Sanırım kendim ve hayatla ilgili bayağı netleşmişim.

Kendisine yeni hedef listesi hazırlamak isteyenler için bir hedef önerim var. Bu hedef, hedef listemde yıllardır durur. Her sene biraz daha ona yaklaştığımı hissederim. Bu hedefin ismi, şefkat kasını geliştirmek..

Şefkati hedef olarak listeme almak istiyorum ama şefkate biraz yaklaşmaya ihtiyacım var diyorsanız bu yazıyı okumaya devam edin derim.


Sizce Şefkat bir niyet, bir hedef ya da bilinçli bir seçim mi olmalı?

Ne diyorsunuz?????

Peki, Neden Şefkat?

Yapılan araştırmalar dikkatimizi, kendimizden ziyade karşı tarafa yönelttiğimizde daha mutlu olduğumuzu göstermektedir.

Eylemlerimizin gerisindeki bakış açısı, şefkat olduğunda niyetimiz de kendiliğinden şefkat olur. Şefkat, bir niyet haline geldiğinde ise, yaşamdan daha fazla anlam bulma hali gerçekleşir. Her gün attığınız her adımda motivasyonunuzun şefkat olması hem hayat amacınızı hem de niyetinizi şekillendirir. Bu anlamda şefkat bir seçimdir…

Aşağıdaki şefkatle ilgili bilgilerin, sizin bildiklerinizle ne kadar uyuşacağını çok merak ediyorum.

Şefkat, her insanda doğal olarak var olan bir şeydir. Şefkati yaratmaya gerek olmasa da şefkat kasını geliştirmek gerekir. Bu kası geliştirmeyi de sizden başkası yapamaz.

Birisi acı çektiğinde, zor durumda kaldığında ona karşı şefkat hissederiz. Bu anlamda acı ve ıstırap, şefkati harekete geçirendir.

Şefkatin duygusal içeriği olsa da, zihnin bir seviyesidir. Duygular kalıcı değildir. Şefkat kalıcıdır.

Şefkat, içerisinde istek ve arzu barındırır. Şefkatin motivasyonel bir yapısı vardır. Şefkat söz konusu olduğunda kendin için yaşamıyorsun demektir. Diğerleri için var olursun. Diğerlerine yardım ettikçe onları destekledikçe de anlam bulmaya başlarsın. Böylelikle zaman içinde tutkulu bir insan haline gelirsin.

Bu tutkuyu sadece sevdiklerinize karşı hissetme seviyesinde bırakabilirsin. Ya da daha ileri seviyeye getirebilirsin. Ama nasıl?

Empati bir duygudur. Şefkatle bir araya geldiğinde ‘’şimdi bu durumda ne yapabilirim’’ hali ortaya çıkar. Acı ve ıstırap söz konusu olduğunda, acı çekmek ya da acıya odaklanmak yerine neler yapabileceğimize odaklandığımızda sadece sevdiklerimiz değil diğerleriyle ilgilenme kapasitemizi arttırırız.

Yazdıklarım tam olarak aklınıza yatmadıysa o zaman size bir sorum olacak.

Çocuklarınıza daha fazla şefkatli olmak istemez misiniz? (Çocuğu olmayanlar için arkadaşlarınıza???)


…..

Çocuğunuz eve geç geldiğinde kızmanızın sebebi nedir?

Gerçekten onun için endişe duyduğunuz için mi? yoksa

Otoriteniz sarsıldığı için mi???

Şu an bulunduğunuz yer, olduğunuz insan, çocuğunuzun bir şeyler yapmasından etkilenir mi?

Hayır.

İşte bu anlamda şefkat bir seçimdir.

Herhangi bir şey olduğunda burada şu an en şefkatli davranış şekli ne olurdu?


Ya da


Bir şeyler olduğunda yapabileceğim en şefkatli davranış nasıl olurdu?

Sorusunu sormayı seçmek önemlidir.

Umarım şefkati yeni yıl hedefleriniz arasına eklemek konusunda ikna olmuşsunuzdur. İkna olmayanları ise bambaşka bir soruyla baş başa bırakıyorum.

Kendisini düşünen insanlarla birlikte olmak sizi nasıl hissettirir?


Her Daim Sevgi ve Işıkla



Kaynak: Budist öğretiler

56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page