top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

Nefes Alırken Solunum Sisteminizi Tam Kapasite Kullanabiliyor Musunuz?


Yurt dışında yapılan araştırmalar sonucunda insanların solunum kapasitelerinin sadece %20 sini kullandıkları tespit edilmiştir. Solunum kapasitenizin sadece %20 sini kullanarak normal günlük aktivitelerinizi gerçekleştirdiğinizi düşünürseniz mevcut solunum kapasitenizi %50 arttırdığınızda neler olabileceğini artık siz tahmin edin.

Solunum sisteminin tamamının kullanılabilir olması için öncelikle nefes alıp vermenin arasında duraklamalar olmaksızın tam ve sürekli olarak gerçekleşmesi gerekir. Ayrıca nefes, pubik bölgeden başlayıp göbek deliğinin üstüne kadar uzanan karın bölgesi, göğüs, gırtlak ve omuzları da kapsamalıdır. Solunumun tüm kas sistemini dâhil ettiğimizde bedendeki tüm enerji merkezleri de nefese dâhil olacaktır. Bir diğer önemli konu ise nefes verişin tamamen rahat ve gevşemiş bir şekilde olmasıdır. Ciğerlerden nefesi dışarı itmek ya da zorlamak için herhangi bir çaba harcanmamalıdır.

Nefes alış ağızdan ya da burundan olabilir. İki nefes alıp verme şeklinin de farklı etkileri vardır. Alt çakraları aktive etmek ( alt solunum sistemini açmak) için ağızdan, üst çakralara hitap etmek üzere ise burundan nefes alınır. Biz transformal nefeste önce ağız nefesi ile başlarız. Ağzımız ile nefes aldığımızda nefesimiz tam ve yoğun modele daha kısa zamanda yaklaşır. Tam ve yoğun model ise en fazla havayı sağlayandır ve en güçlü nefes deneyimidir. Hadi şimdi oturduğunuz yerden bir deneme yapalım;

Önce karın bölgesini dolduracak şekilde tam ve rahat nefes almaya başlayın. Enerjiyi omuzların içine doğru yukarı çekin, sonra nefes vermeyi ve bedeni tamamen gevşetin ve vücudunuzun gevşemesine izin verin. Aranızda esnemeye başlayanlar olabilir. Bu çok normal bir durumdur. Çünkü bedeniniz sistemi daha fazla oksijene hazırlamaktadır. Şimdi de çenenizi gevşetin ve ağzınızdan derin bir nefes alın. Bu şekilde aldığınız hava miktarının kolayca arttığını fark edeceksiniz. Ne kadar çok hava alırsanız, bütünlenme hızı o kadar fazla olur.

Bir sonraki yazımda solunum sistemini tam kapasite kullanma konusunda önemli rolü olan diyafram kasından bahsedeceğim.

Her daim Sevgi ışıkla

25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page