top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

Diren Gerçeğim


Ne olduğunu bilmediğimiz her şey bizi korkutur. Korktuğumuz her an, şimdiki zamandan uzaklaşırız. Hâlbuki gerçeğe ulaşmak için şimdiki zamanda kalmaya, olanı fark etmeye ihtiyacımız var. Peki, Gerçeğe ulaşmak neden bu kadar önemli? Çünkü ne kadar kötü de olsa gerçek olanda netlik var. Çünkü netlik var ise endişe olmaz, endişe olmayınca da mutluluk var olacaktır. Bende yaşamımın belli bir döneminde hiç kimseyi, hiçbir şeyi anlayamadığım yani gerçeğimi kaybettiğim bir anda “ Nefes” ve “Nefes Farkındalığı” yaşamıma girdi. Adım adım gerçeğin farkına vardım. Daha gideceğim bir sürü yol olsa da gerçeğe her yaklaştığımda bu teknikleri uygulama konusundaki isteğim daha da arttı. Artık çok iyi biliyorum ki “Aşağısı Nasılsa Yukarısı da öyle” Geçmişte bu konudaki gerçeğim ne miydi? “ Onlar böyle, ama ben böyleyim”, “ O hatalı, doğrusu benimki olmalı”, şeklindeki mekanizmalarla çevremle kendimi ikiye bölüyordum. Sonra da “neden bu karmaşanın içindeyim” deyip duruyordum. Artık bu tür durumlarda yapılacak en doğru şeyin, kendime baş başa kalarak, gerçeğe adım adım ulaşmak olduğunu biliyorum. Ve bu Diren! “Gerçeğim” direnişine ömür boyu devam etmeye ve gerçeği daha da çok bulmaya kararlıyım. Sizde bu direnişe katılmak isterseniz bu ve bundan sonraki 4 yazımda bahsedeceğim “Nefes Farkındalığı” tekniğini yaşamınıza alın.

“Nefes farkındalığı” tekniği çok basittir. Buddha tarafından bulunan bu “Nefes Farkındalığı” tekniği on altı ayrı egzersizden oluşur. İlk 4 egzersizle, düşünce, hayal ve fikirlerin bırakılması, nefesle bir olma, ikinci dört egzersizle duygular, algılar, düşünce ve hayaller gibi psikolojik olanı fark etme, üçüncü dört egzersizle sadece kötü hisler değil, şefkat, inanç, iyi niyet, anlayışı tolerans ve sükûnete dokunma, dördüncü dört egzersizle net bir izleme hali kazanılır. Bu şekilde zihnimizi körleştirenlerin neler olduğu bilinecek ve zihnin huzurlu ve bağımsız halinin lafta kalan bir şey olmadığı açığa çıkacaktır. Zihin sakin, huzurda olduğunda konsantrasyon da kolaylaşacaktır.

“ Nefes Farkındalığı” tekniğini uygulamak için ihtiyacınız olan ilk şey güçlü bir niyettir. Yani bu tekniğin size sağlayacakları konusunda ikna olmalısınız. Güçlü bir niyetiniz olmaz ise uygulamada süreklilik konusunda başarılı olmayabilirsiniz.

İkinci önemli konu ise, 20 dakika boyunca sessiz, sakin ve tek başınıza olabileceğiniz bir yere sahip olmaktır. Uygulama sırasında sandalyeye, koltuğa ya da yere oturabilirsiniz. İdeal olan oturma şekli lotus pozisyonudur. Ama başlangıç için sırtınızın dik olacağı başka bir pozisyonu da seçebilirsiniz. İsterseniz sırtınızı bir yastıkla da destekleyebilirsiniz. Ama bedeninizin uykuya dalacak kadar rahat olmaması önemlidir. Sırtın dik olmasının sebebi enerjinin bedende daha kolay yol alabilmesi içindir. Bir sonraki yazımda on altı egzersizin ilk dördünden bahsedeceğim. Böylece bir aylık bir zaman içinde “Nefes Farkındalığı” tekniğinin tamamı hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz.

Bence “ Diren! Gerçeğim” direnişine kulak verin ve “Nefes Farkındalığı” çalışmasına başlayın. “Olabilir” diyorsanız bir sonraki yazıya kadar kendinize güçlü bir niyet bulun.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel.kavunoglu@gmail.com

www.nefestr.com

Kaynak: Budist hoca “Thich Nhat Hanh ‘ın “ Kalbin Uyanışı “ isimli kitabı

Bir önceki yazımda bahsetmiş olduğum gibi bu ve bundan sonraki 4 yazımda Buddha’nın “Nefes Farkındalığı” tekniğinden bahsedeceğim. Bu teknik sizi adım adım gerçeğe ulaştırabilir. Peki, gerçekten nasıl uzaklaştık? Bu uzaklaşamaya sebep olan şeylerin başında

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page