top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSibel Kavunoğlu

Nefesin ve Meditasyonun İş Hayatına Katkıları


Geçenlerde tam günlük nefes çalışmalarımdan birine eskiden tanıdığım bir dostum katıldı. Genelde tam günlük çalışmanın sabahki bölümünde katılımcıların nefes analizini yaparım. Nefes analizi çalışması, kişinin o an yaşamında neleri deneyimlediğine dair bilgi verir. O gün çalışmaya katılan dostumun nefes analizini yaparken diyaframını az kullandığını ve göğüs nefesi aldığını fark ettim. Bedeninin alt kısmında ise nefesin hareketini göremiyordum. Bu da bana zaman zaman çevresindeki kişilerin onu suistimal ettiği haberini veriyordu. Öğleden sonraki nefes seansımıza başlamadan önce sevgili dostum, biraz da çekinerek “ Nefesin faydalı olduğuna katılıyorum. Ancak yoğun bir iş hayatım var. Ruhsallığa fazlaca dalıp iş hayatımı mahvetmek istemiyorum” deyiverdi. Söyledikleri çok doğruydu. Ancak onun düşündüğü gibi bu durum gelecekte değil, şu anda yaşanıyordu. Kısaca korktuğu başına gelmişti. Mevcut nefesine devam ettiği sürece işine odaklanmakta hep zorlanacaktı. Kalbi o kadar açık ve ruhsal açıdan o kadar çok güçlüydü ki girdiği ortamlarda olup biteni hemen hissediyor ve hissettiklerinin ise kendisine ait olduğunu zannediyordu. Bu durum onda konsantrasyon sorunu olarak kendini gösteriyordu. Düşündüğünün aksine nefese devam ettiği sürece önce bedenine sonra dünyaya topraklanacak ve sonrasında üzerinde çalıştığı konulara daha kolay odaklanabilecekti.

Kısaca, bundan sonra “iş hayatında spritüelliğe gerek yok, gerçeğe dönün” diyenlere pek inanmayın derim. Maalesef onlar yanılıyorlar. Örneğin rahmetli Steve Jops ( apple’in kurucusu) ileri seviyede meditasyoncuymuş ve hepinizin bildiği gibi harika tasarımları vardı. Sonuç olarak iş hayatınıza daha çok spiritüellik kattığınızda bir şeyler uçuşmaz aksine başarıya giden yol daha da netleşir. Keşke iş hayatındayken bana da böyle bir tavsiyede bulunulsaydı da işin içinden çıkamadığım o zorlu anlarımın oradayken üstesinden kolayca gelebilseydim. Yapılan araştırmalar şefkat ve sevgi üzerine yapılan meditasyonların beynin ön lobunun gelişmesine yardımcı olarak kişinin "dikkat ve duygusal süreçleri" nde gelişme sağlandığını göstermektedir. Bugelişmenin size ne gibi faydası mı olur ?Söyleyeyim;

Beynin ön lobu zihinsel süreçlerimizden sorumludur.Hedef odaklı davranışlara yönelmemizi sağlar. Hedef odaklı aktiviteler ise; “Planlama, organize olma, dikkatini verme, detayları hatırlama, zaman yönetimi”dir. Beynin ön lobu ayrıca bedenin üçüncü çakranın sorumluluğuna giren parçalarıile integrasyonu sağlayarak duyguları, korkuları düzenler ve kendini daha iyi anlama hali kazandırır. Belki de en önemlisi bizi tepkisellikten uzaklaştırır.

Bence şu spiritüellik denilen şeyin gerçek anlamını keşfedin ve ona zaman ayırın ki, yaşamınızın kalitesini artsın, yaşamınız daha ahenkli olsun.

Her daim sevgi ve ışıkla

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page